Zelfstandig in slaap leren vallen. HOE DAN?
Ik weet nog dat ik als kersverse moeder overal las: je kindje moet zelfstandig in slaap leren vallen. Leuk, direct mijn goede voornemen van januari 2020 (ze is tenslotte in week 2 van het nieuwe jaar geboren). Maar hoe ouder ze werd en hoe alerter (2-3 weken oud), hoe ingewikkelder het leek te zijn. HOE DAN? dacht ik vaak als ik weer een artikel las. Vandaag deel ik daarom mijn tips, adviezen die ik deel met ouders maar ook op basis van ervaring door mijn eigen rollercoaster.
Waarom Zelfstandig in slaap vallen? Waarom zouden we ons wagen aan het proberen onze baby's zelfstandig te laten slapen? Wel, omdat een baby die dat kan, dit ook zal kunnen als hij 's nachts kort wakker wordt. Een baby die altijd hulp krijgt bij het in slaap vallen, zal die hulp ook 's nachts nodig hebben. Dat kan het doorslapen flink bemoeilijken. En laten we eerlijk zijn, gebrek aan zelfstandig slapen resulteert vaak in baby's die overdag alleen maar hazenslaapjes doen.
Baby valt Moelijk In Slaap? Dus, je baby vindt het lastig om zelfstandig in slaap te vallen? Been there, done that! Mijn gouden tip is om je baby's wakkertijd in de gaten te houden. Hoewel elke baby uniek is, zijn er richtlijnen voor gemiddelde wakkertijden. Die vind je in mijn slaapgids met voorbeeldroutines (of check mijn instagram!). Rekening houden met de gemiddelde wakkertijd kan een game-changer zijn voor het in slaap vallen. Niet moe genoeg kan een oorzaak zijn, te moe maakt het nog uitdagender!
Hoe valt mijn baby in slaap? Oké, laten we naar de praktijk gaan. Hoe krijg je je baby zover om zelf in slaap te vallen? Voor de jonge baby's is een wandelingetje met de kinderwagen een trucje dat vaak werkt. Veel baby's vallen als een roosje in slaap door dat wiegende bewegen. Het is niet volledig zelfstandig, maar hey, het is een eerste stap om je baby zonder jouw hulp in dromenland te krijgen. Het kan je vaak goed helpen in een ritme te komen. Vanuit dat ritme/routine kan je steeds meer op de vaste tijden van je routine je kindje wakker wegleggen. Omdat het al voelt als een natuurlijk moment om een dutje te doen of te starten aan bedtijd.
Wakker Wegleggen: Het klinkt als een oud maar goud trucje 'wakker wegleggen'. Leg je baby neer terwijl hij nog niet volledig slaapt. Op die manier leert hij de wieg kennen als dé plek om te slapen. Als je je baby slapend neerlegt, kan dat leiden tot paniek als hij wakker wordt. Plotseling is hij op een andere plek dan waar hij in slaap viel, en dat is even schrikken. De Engelsen zeggen het heel mooi: 'drowsy but awake'. Begin daar maar eens mee. Wieg je je kindje in slaap. Bouw het wiegen dan steeds meer af. Of leg je kindje in bed, lukt het niet: kalmeer eerst met stemgeluid, d aarna met aanraking in bed. Wekt dat ook niet, pak op en keg wanneer het gekalmeerd is wakker in bed en probeer opnieuw. Dit is een hele bekende methode: Pick up Put down!
Slaaprituelen: Lezen, Zingen, Knuffelen! Een vast slaapritueel met positieve slaapassociaties is de sleutel. Denk aan zachtjes zingen, knuffelen, of een speciaal liedje voor het slapengaan. Je baby zal deze rituelen herkennen en associëren met een rustige slaap.Voorlezen helpt ook altijd al goed, wist je dat vanaf 3 maanden voorlezen al super goed helpt bij de taalontwikkeling van je kindje? Win - win dus!
Portie geduld? Geduld is de sleutel, maar hey, we weten dat het soms moeilijk is. Het proces kan een week of meer duren. Elk kind is anders, en sommigen leren sneller dan anderen. Houd vol, wees geduldig, en geef je baby de tijd die hij nodig heeft. Onthoud: slapen is een vaardigheid, net zoals fietsen & lopen. Moeten we allemaal leren!
Conclusie: Zelfstandig Slapen als Een Superkracht Het begeleiden van je baby naar zelfstandig slapen lijkt soms op een humoristische sitcom, maar het is een essentiële vaardigheid voor je kleintje. Het bevordert niet alleen betere nachtrust, maar ook de ontwikkeling van je baby. Kom je er na deze tips niet uit? Je kan veelal ook slaaptrainen en je kindje leren zelfstandig in slaap vallen. Twijfel je? Boek dan een verkende call, zo kan ik met je bespreken of slaaptraining jullie zou kunnen helpen!