Denk je alles te hebben gehad, baby niet meer ingebakerd, geen nachtflessen meer, alle (negatieve) slaapassociaties overwonnen: HALLO PEUTER PUBERTIJD!
Komt jouw peuter veel uit bed of begint hij al voor 07.00 uur duidelijk te maken dat hij wel vindt 'het is tijd om op te staan'?
Overweeg dan eens een slaapstrainerklok voo je peuter! Want zeg nou zelf, alles voor 06.30 uur voelt toch nog als nacht? Tenzij je nog geen kids hebt, dan verleg je die grens vast naar 07.30 uur ;-)
In dit artikel neem ik je mee in de ins & outs voor slaaptrainerklokken. Hoe simpel zo'n klok ook lijkt, toch merk toch vaak bij ouders dat ze het ding afschrijven omdat het niet zou werken. Dit is geen kritiek naar de ouders die dit zo ervaren (want laten we eerlijk wezen, ouders bekritiseren elkaar genoeg onderling), maar doe vooral je voordeel met de tips uit dit artikel. Zo maken we bij jullie een succes van het inzetten van een slaaptrainerklok!
Waarom Een Slaapstrainerklok? Het gebruik van een slaapstrainerklok is een slimme manier om je peuter te leren dat het nog geen tijd is om op te staan. In tegenstelling tot slaaptrainingsmethoden die gericht zijn op het verlengen van de slaapduur, is een slaapstrainerklok ontworpen om de grens tussen slaaptijd en wakker worden te verduidelijken. Groen = wakker, rood = slapen (en sommigen hebben andere kleuren over een derde kleur zoals oranje = het is bijna tijd om op te staan).
Vanaf Welke Leeftijd Aanbevolen? Over het algemeen zijn slaapstrainerklokken geschikt voor peuters vanaf ongeveer 2 jaar, wanneer ze beter in staat zijn om eenvoudige concepten zoals tijd, slapen/wakker en kleuren te begrijpen. Het is echter belangrijk om de individuele ontwikkeling van je kind in overweging te nemen.
Verschillende Merken en Kenmerken: Er zijn verschillende merken slaapstrainerklokken op de markt, elk met zijn eigen kenmerken en prijsklasse. Hier zijn enkele populaire keuzes:
-
Zazu - Slaapschaap Sam:
-
Mijn Persoonlijke Favoriet: Het slaapschaap Sam van Zazu is mijn persoonlijke favoriet. De klok heeft een schattig ontwerp met oogjes die open en dicht gaan. Hoewel sommigen kritiek hebben op het klikken van de oogjes, kijk ik hier wat pragmatischer tegenaan: wordt mijn dochter wakker van het schaap, dan is het 7 uur en vind ik het dus oke dat we op staan en ze me roept. Geloof me: ze slaapt er ook vaak genoeg doorheen!
-
Kidsleep Globetrotter:
-
Wereldwijd Gebruikt: De Kidsleep Globetrotter is een wereldwijd bekende slaaptrainer. Het maakt gebruik van kleuren om de slaap- en waaktijd aan te geven met een plaatje. Het plaatje van of een blij schaap met een rugzakje op is verlicht of het plaatsje an een slapen schaapje in zijn bedje is verlicht. Sommige ouders geven de voorkeur aan kleuren boven bewegende delen of andersom.
-
ZAZU Pam:
-
Stijlvol en Functioneel: De Zazu Pam is een andere optie van Zazu in de vorm van een pinguïn met handige functies. Het maakt gebruik van kleurveranderingen om slaap- en waaktijden aan te geven. Maar dan zonder die klikkende oogjes. Fungeert als slaaptrainer, nachtlampje en heeft een draadloze speaker.
Hij is eenvoudig te bedienen en je kan zelf de kleuren van het nachtlampje kiezen (blauw, rood, wit, roze, multicolor).
Belangrijk Om Te Benadrukken: Het is essentieel om te begrijpen dat een slaapstrainerklok geen slaaptrainingsmethode is om je kindje langer te laten slapen. Het is eerder een visueel hulpmiddel om de slaaproutine te versterken en je peuter te leren wanneer het tijd is om uit bed te komen. Dit maakt dus dat conseuqent zijn key is. Al is het 30seconde voordat het schaap/pinguïn (of welke dan ook) groen wordt en het du snog geen tijd is om op te staan, blijft je kindje in zijn bedje of gaat terug naar bedje als hij of zij eruit komt. Een kind snapt niet waarom het de ene keer wel mag (bij 30sec. voor tijd) en de andere keer niet (om 06.00 uur). Dit vraagt veel discipline als ouder. Waar een kindje ruimte voelt, gaat hij die pakken :-)
Mijn tip: zet je eigen wekker 1-2 minuten voordat het klokje aangeeft: tijd om op te staan. Zo weet je altijd als je kind roept, het is wel of geen tijd want anders is je wekker al gegaan!
Aanvullende tip: veel kindjes hebben moeite met oranje. Het 'is bijna tijd'. gebruik dan rood en oranje. Stel dan de klok zo in dat wanneer de klok oranje kleurt, je kindje mag op staan. Dan laat je groen gewoon achterwege :-)
Wegdroom lampje: Wist je trouwens dat er ook wegdroom lampjes bestaan voor peuters? Dit is juist bedacht voor het slapen gaan. Hema verloopt ze ook! Het helpt om het slaapritueel makkelijk en overzichtelijk te houden voor je peuter. De lamp van de Hema heeft 3 verschillende standen, gevolgd door een uit-stand. het werkt als volgt: Je geeft het konijntje of hondje een tikje op de bovenkant om te wisselen tussen de verschillende helderheidsstanden. Zo heb je altijd een sfeervol warm wit licht tijdens het (voor)lezen, als je kind begint weg te dromen of in slaap valt.
Conclusie: Een slaapstrainerklok kan een waardevolle aanvulling zijn op de slaaproutine van je peuter. Het biedt niet alleen duidelijkheid over slaap- en waaktijden, maar kan ook een leuke en interactieve manier zijn om tijd te leren begrijpen. Overweeg verschillende merken en kenmerken om de beste keuze te maken voor jouw gezin.
Heb jij ervaring met slaapstrainerklokken? Deel je gedachten en ervaringen in de reacties hieronder! Sweet dreams! 💤