De Magie van Routine: Hoe Regelmaat bijdraagt aan Betere Slaap voor Kinderen

De Magie van Routine: Hoe Regelmaat bijdraagt aan Betere Slaap voor Kinderen

Door Marleen Kraaij

De Magie van Routine: Hoe Regelmaat bijdraagt aan Betere Slaap voor Kinderen

Als ouders streven we naar het welzijn van onze kinderen, en een goede nachtrust staat hoog op de lijst van wat we belangrijk vinden. Het is niet alleen cruciaal voor hun ontwikkeling, maar ook voor ons eigen geestelijke gezondheid. De sleutel tot dit alles? Een solide routine. Laten we eens duiken in de voordelen van regelmaat en hoe deze het circadiaanse ritme van onze kleintjes kan reguleren.

De Kracht van Voorspelbaarheid

Kinderen gedijen op voorspelbaarheid. Wanneer ze weten wat ze kunnen verwachten, voelen ze zich veiliger en meer ontspannen. Dit geldt vooral voor slaap. Een consistente routine helpt kinderen te begrijpen wanneer het tijd is om te spelen en wanneer het tijd is om te rusten, wat essentieel is voor een gezond slaappatroon.

Leeftijdsspecifieke Routines

Een routine voor een baby van zes maanden ziet er anders uit dan die voor een peuter van drie. Jonge baby's hebben bijvoorbeeld meerdere dutjes nodig gedurende de dag, terwijl peuters het vaak goed doen met één middagdutje. Het aanpassen van de routine aan de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind is cruciaal voor het maximaliseren van de voordelen van regelmaat. Daarvoor zijn wakkertijden erg nuttig om te volgen maar deze zijn niet altijd leidend. Zo adviseer ik tot 6-8 maanden altijd 3 dutjes per dag. Maar na het laten vallen van de 3e dut adviseer ik een wakkertijd tot bedtijd van 4-4,5 uur. Waar je in de ochtend niet aan houdt. 
Een mooie voorbeeld routine tot 6-8 maanden kan zijn: korte ochtend dut (circa 60-45 min), lange middagdut (1,5-2 uur) en korte overbruggingsdut (45-15 min) tot bedtijd 19.00 uur (uiterlijk).

Consequentie is Koning

Het consequent volgen van een routine kan uitdagend zijn, maar het is de moeite waard. Een visueel schema kan helpen (voor een peuter), waar de voorspelbaarheid van handelingen, elke keer hetzelfde doen, goed werkt voor een newborn (zie afbeelding). Sta bijvoorbeeld elke dag op rond de zelfde tijd (07.00-07.30 is ideaal) en een bedtijd tussen 18.00-19.00 is ook perfect voor kindjes tussen 0-4 jaar! Laat je kindje ook niet langer dan 2,5 uur achter elkaar slapen. Dat verdraait vaak de biologische klok (en gaat vaak ten koste van jullie nachtrust).

Optimaliseren van de Slaapomgeving

Een rustige, donkere en comfortabele slaapomgeving bevordert de slaap. Verduisterende gordijnen, een comfortabele temperatuur en een opgeruimde kamer zijn eenvoudige aanpassingen die een groot verschil kunnen maken. Zeker voor een peuter of kleuter niet teveel speelgoed: veel te activerend. Ook geen sterrenhemel projector voor je baby of kind maar denk liever aan het gebruik van white noise. 

Wetenschappelijke Steun

Onderzoek bevestigt dat kinderen die een consistente routine volgen beter slapen en zich overdag beter gedragen. Het volgen van een routine kan de cognitieve vaardigheden, de emotionele regulatie en zelfs de fysieke gezondheid van kinderen verbeteren.

Flexibiliteit binnen Structuur

Het leven is onvoorspelbaar, en soms moeten we afwijken van de routine. Het is belangrijk om flexibel te zijn en te onthouden dat het oké is om soms van het schema af te wijken. Het doel is om zo snel mogelijk terug te keren naar de routine om de voordelen te behouden. Mijn vuistregel is 80% routine 20% flexibiliteit. Doet je kindje nog 3 dutjes? Dan is de derde dut een mooi dutje om 'on the go' te doen!

Afsluitende Gedachten

Een goede routine is niet alleen een lijst van taken die we moeten afwerken. Veel ouders hebben daarom een aversie tegen een duidelijke routine. Zie het als een liefdevolle structuur die we bieden aan onze kinderen. Het biedt hen een gevoel van veiligheid en helpt hen te begrijpen wat van hen verwacht wordt. Als ouders geven we onze kinderen de beste start door de waarde van een goede nachtrust te benadrukken, en een routine is een van de beste gereedschappen die we hebben om dit te bereiken. Laten we dus de kracht van regelmaat omarmen en samen werken aan het bouwen van een fundament voor een levenslange goede gezondheid en welzijn voor onze kinderen.